Header vragen aan je fotograaf

32 vragen die je aan je trouwfotograaf moet stellen.

Het moment is daar. Jullie moeten gaan nadenken over een trouwfotograaf en dat is niet zomaar iets. Je weet wel wat voor foto’s je mooi vindt, maar daar blijft het bij. Hoe zorg je er dan voor dat je de goede fotograaf voor jouw bruiloft vraagt? Het antwoord is; stel vragen. Zorg ervoor dat je bij het oriënteren op fotografen vragen stelt. Stel de fotograaf alle vragen die je hebt zodat je heel duidelijk hebt of er een klik is tussen jou en de fotograaf. Op de website www.theperfectwedding.nl staat het artikel 30 vragen die je aan je trouwfotograaf moet stellen. Omdat wij het zo belangrijk vinden dat er een klik tussen jullie en ons is, hebben wij het jullie makkelijk gemaakt. Wij hebben alle 32 vragen al voor je beantwoord. Ja echt, de titel klopt niet met het aantal vragen, haha!  Lees dus heel snel verder!

Openingsvragen

Hieronder staan 9 vragen die je waarschijnlijk niet zo snel zult vragen, maar die wel heel belangrijk zijn om een eerste beeld te krijgen van een fotograaf. Na het lezen van deze vragen en antwoorden weten jullie vast en zeker of er een klik is tussen jullie en ons!

1. Waar komen jullie vandaan?

Je leest het goed, er staat jullie. Wij, Annelieke en Damien van Tweemetervijf fotografie fotograferen alle bruiloften samen. Damien komt uit Houten. Hier is ook het kantoor van Tweemetervijf fotografie. Dit is heel praktisch, want Houten is heel goed bereikbaar vanuit heel Nederland want het ligt vlakbij Utrecht. Annelieke komt uit Breda. Een stukje van Houten vandaan, maar met de auto is dit heel goed te doen.

2. Welke opleiding hebben jullie gedaan?

Wij hebben allebei geen studie gedaan die met fotografie te maken heeft. Damien heeft een studie gedaan die met toerisme te maken heeft. Annelieke heeft voor het onderwijs gekozen. Damien heeft het fotograferen daarna zelf geleerd en bij diverse fotografen cursussen en korte opleidingen gedaan. Annelieke heeft als hobby-fotograaf diverse cursussen bij Damien gevolgd en is daarna ‘blijven hangen’ als fotograaf.

3. Hoelang fotograferen jullie al bruiloften?

Damien fotografeert al ruim 10 jaar bruiloften. Annelieke doet dit sinds 2018. Sinds 2018 werken wij samen. Wij zijn dus heel goed op elkaar ingespeeld wat een enorm voordeel is tijdens het fotograferen van bruiloften. Meer over de voordelen van 2 fotografen kunnen jullie hier vinden.

4. Wat vinden jullie het leukste aan het fotograferen van bruiloften?

Hierover zijn wij behoorlijk eensgezind. Wij vinden allebei het contact een heel belangrijk aspect van het fotograferen van bruiloften. Vaak heb je al maanden voorafgaand aan een bruiloft contact met een bruidspaar. Vlak voor een bruiloft vindt meestal een preweddingshoot plaats. Daarna heb je de hele dag de bruiloft om vervolgens later samen naar de foto’s te kijken. Je maakt het hele proces van voorbereiden tot na de bruiloft samen door. Dit is echt heel leuk. Wij vinden het erg belangrijk dat wij het diegene die wij fotograferen echt goed leren kennen. Daar is een bruiloft heel geschikt voor.

Ook vinden wij de diversiteit van de dag erg leuk. Het ene moment fotografeer je de trouwjurk, het andere moment fotografeer je de emoties van de daggasten. De dag is zo veelzijdig en zo gezellig. Het vastleggen van een bruiloft is gewoon echt een feestje.

5. Hoeveel bruiloften hebben jullie afgelopen jaar gefotografeerd?

Door corona zijn er afgelopen jaar een paar bruiloften naar dit jaar verplaatst, maar wij zitten elk jaar rond de 30 bruiloften. Dit is ook ons maximum. Door de verschuivingen zitten wij voor de komende tijd aardig vol. Neem dus bij interesse snel contact op voor de mogelijkheden.

6.  Wat maakt jullie uniek en hoe onderscheiden jullie je van andere trouwfotografen?

Hier zijn meerdere antwoorden mogelijk. Allereerst fotograferen wij alle bruiloften samen. Hierdoor zijn wij erg goed op elkaar ingespeeld en weten wij elk belangrijk moment te vangen zonder dat wij in elkaars zicht staan. Wij zijn niet de enige die met twee fotografen op een bruiloft werken, maar er zijn niet veel fotografen die altijd samenwerken. Dit is voor ons echt een groot voordeel.

Ook is onze stijl echt uniek. Wanneer jullie naar ons portfolio kijken zien jullie een portfolio waarin de natuur en de omgeving centraal staan. Wij maken sfeervolle en kleurrijke foto’s waarbij de foto ook zonder het bruidspaar een mooie foto moet zijn.  Dit is echt kenmerkend voor onze manier van fotograferen. We spelen daarbij graag met het licht (natuurlijk licht of licht dat we zelf creëren om jullie als bruidspaar extra uit te lichten in de foto.

Mooiste trouwfoto Utrecht bruidspaar zoekt trouwfotograaf bruidsfotograaf

Trouwfoto die je op wilt hangen mooiste trouwfoto Utrecht bruidsfotograaf

7. Hoe zijn jullie op een bruiloft? Wat voor persoonlijkheid brengen jullie mee?

Ook hierin werken wij allebei op dezelfde manier. Wij zijn tijdens de dag allebei aanwezig maar niet opvallend. Wij zullen nooit op de voorgrond treden want jullie trouwdag draait niet om ons. Doordat wij altijd samenwerken weten wij precies waar wij moeten gaan staan om alle momenten te fotograferen zonder op te vallen. Wij denken ook tijdens de dag graag met jullie mee en wij zijn heel flexibel. Niets is voor ons te gek. We houden van een grapje en worden als gezellige en sociale mensen ervaren.

8. Zijn jullie beschikbaar op onze trouwdag? De gehele dag of enkel voor een reportage en de ceremonie?

Als jullie bij vraag 8 nog niet zijn afgehaakt en als jullie interesse in ons hebben, stuur dan even een mailtje naar info [at] tweemetervijf [dot] nl of bel even naar 030-20 72 712. Dan kunnen wij jullie meer informatie geven over onze beschikbaarheid. Hoe langer wij op jullie bruiloft aanwezig mogen zijn, hoe leuker wij het zouden vinden.

9. Hebben jullie op onze trouwlocatie al eens een bruiloft gefotografeerd?

Wanneer jullie een locatie gevonden hebben, horen wij graag welke locatie jullie gekozen hebben. Wij kunnen zeggen dat wij inmiddels op aardig wat locaties in Nederland gefotografeerd hebben, maar er zijn zoveel locaties in Nederland dat wij ze nog lang niet allemaal gezien hebben. Deinzen wij terug voor onbekende locaties? Dat zeker niet. Wij hebben fotoapparatuur en de ervaring  waarmee wij op elke locatie kunnen fotograferen dus laat ons vooral weten wat jullie plannen zijn.

De werkwijze van een fotograaf

Stel vooral vragen over onze werkwijze. Hoe zekerder jullie je voelen bij ons, hoe fijner wij dat vinden. Wij willen absoluut niet dat jullie stress ervaren op jullie bruiloft. Daarom hebben wij hieronder al een aantal vragen over onze werkwijze beantwoord.

10. Kunnen jullie ons een portfolio laten zien? Dan kunnen we een goed beeld krijgen van jullie manier van fotograferen.

Ja natuurlijk kunnen jullie ons portfolio zien.  Tevens kun je hier aantal complete trouwreportages bekijken. Veel plezier met kijken. Tijdens het kennismakingsgesprek laten we graag nog veel meer van ons werk zien!

11. Zijn jullie meer van de geposeerde foto’s of geven jullie de voorkeur aan de fly on the wall methode, oftewel: lekker spontaan de leukste foto’s maken.

Wij doen het allebei. We vinden het heel belangrijk dat jullie op jullie mooist op de foto staan en de fotoshoot met jullie tweeen is daar het perfecte moment voor. De rest van de dag willen we zo min mogelijk opvallen en grijpen we ook niet in, zoals de momenten gebeuren leggen wij ze vast. Wel zo fijn want zo zijn de foto’s zo spontaan en puur mogelijk.

12. Waar leggen jullie de nadruk op? Op detailfoto’s op alles wat er gebeurt of kiezen jullie de perfecte mix?

Van bruidsparen horen wij altijd dat Annelieke meer van de details is en dat Damien meer de overzichtsfoto’s maakt. Dit klopt ook echt. Annelieke houdt van de kleine details. De mooie kaarsen op de tafel, de leuke sokken die de bruidegom aanheeft of de mooie emotie op het gezicht van de moeder van de bruidegom. Damien legt veel meer de sfeer van de dag vast. Hij weet de locaties op zijn mooist vast te leggen en zorgt voor het complete plaatje. In dit opzicht zijn wij dus echt een aanvulling op elkaar.

Details fotograferen Bruiloft Bruid Bruidegom
Trouwfotografen Utrecht duo bruiloft fotograaf

13. Wat is volgens jullie het beste moment op de dag om foto’s te maken met familie en/ of een fotoshoot te doen.

In de praktijk kiezen de meeste bruidsparen ervoor om hun fotoshoot voorafgaand aan de ceremonie te doen zodat ze later alle tijd hebben om samen met hun gasten te kunnen zijn. De fotoshoot vindt daarmee meestal einde van de ochtend of begin van de middag plaatst. De familiefoto’s vinden meestal tijdens de borrel plaats, zo einde van de middag. Tijdens zonsondergang nemen we jullie soms kort even mee naar buiten om wat foto’s te maken (als jullie dat willen).

14. Kom je alleen of is er nog een tweede fotograaf aanwezig? Wat zijn eventueel de kosten van een second shooter?

Wij komen alle bruiloften samen. De kosten op de website zijn allemaal inclusief second shooter. Er komen dus geen extra kosten meer bij voor een second shooter.

15. Hoeveel tijd moeten we reserveren voor een fotosessie met jullie?

Zorg ervoor dat jullie echt wel een 1,5 uur de tijd hebben voor de fotoshoot. Moet je nog even rijden naar de locatie voor de fotosessie? Neem deze tijd dan wel in de planning mee. Het zou zonde zijn als we moeten haasten tijdens de fotoshoot. Deze foto’s zijn straks de herinneringen van jullie dag, dus maak hier voldoende tijd voor vrij.

16. Kunnen jullie op een bepaalde tijd bij ons aanwezig zijn en willen jullie tot ’s avonds laat blijven zodat we echt alles van onze bruiloft op de foto hebben staan?

Ja hoor. Op onze website staan pakketten tot 16 uur. Mochten jullie ons voor meer dan 16 uur willen boeken, neem dan vooral even contact met ons op zodat we even kunnen kijken naar alle mogelijkheden.

17. Wat zijn jullie adviezen of ideeën over een aparte loveshoot?

Op onze website noemen wij een loveshoot een preweddingshoot. Bij alle drie de pakketten die wij aanbieden is een loveshoot inbegrepen. Wij vinden het heel belangrijk dat jullie geen stress ervaren tijdens de fotoshoot op de bruiloft zelf. Daarom laten wij jullie tijdens een preweddingshoot al kennis maken met een fotoshoot. Op die manier staan jullie ontspannen voor de camera. Dat willen we graag terug zien op de foto’s. Daarbij is een loveshoot de uitgelezen kans om elkaar al te leren kennen. Zoals bij vraag 4 te lezen is, vinden wij het persoonlijk contact met jullie heel belangrijk.

18. Het regent. Wat wordt het plan voor de fotoshoot die buiten in het park plaats zou vinden?

Wij zorgen voorafgaand aan een bruiloft altijd voor een backup-plan. Vaak kun je op de trouwlocatie zelf al hele toffe foto’s maken, dan hoeven we niet naar een andere locatie. Als dit niet gaat, denken we in overleg met jullie graag mee over een toffe binnenlocatie. Ook binnen kunnen we voor een te gekke fotoshoot zorgen. Mocht het toch nog droog worden, kunnen we in de loop van de dag altijd even naar buiten.

Binnen fotograferen bruiloft Slecht weer trouwfotografie
Binnenlocatie trouwfoto Utrecht Slecht weer Kasteel

19. Je laat ons de dag voor de bruiloft niet kunt fotograferen wegens ziekte. Hoe lossen we dat op?

Oei, gelukkig is dit nog nooit voorgekomen. Wij fotograferen altijd met z’n tweeën en zal het dus niet snel voorkomen dat wij allebei niet op een bruiloft kunnen verschijnen. Wij zijn aangesloten bij een grote groep professionele trouwfotografen die in noodgevallen voor elkaar invallen.

20. Je staat in de file, moet onverwachts naar het ziekenhuis of kan gewoon niet op de afgesproken tijd aanwezig zijn. Heb je een back-up-plan

Bovenstaande punten zijn ons gelukkig nog nooit overkomen. Wij zijn altijd te vroeg op de afgesproken locatie omdat wij allebei echt niet te laat willen komen. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er iets is waardoor je niet op tijd kunt komen. Gelukkig zijn wij altijd met zijn tweeën aan het fotograferen waardoor er sowieso altijd een fotograaf aanwezig is. Mocht de tweede fotograaf echt te laat komen, zullen wij ervoor zorgen dat een andere fotograaf kan invallen.

21. De batterijen van de camera zijn leeg, wat nu?

Dit zal ons echt niet overkomen. Wij hebben inmiddels zo’n enorme verzameling aan batterijen dat wij allebei wel een paar dagen door zouden kunnen komen. Wij fotograferen ook nog eens met dezelfde camera’s dus wij zouden in het ergste geval elkaars batterijen kunnen lenen.

De trouwfoto’s

Het spannende moment is daar. De foto’s zijn gemaakt en nu is het wachten geblazen. Jullie willen natuurlijk weten of jullie zelf de foto’s moeten gaan kiezen of dat wij dat voor jullie doen. Is een trouwalbum bij de prijs inbegrepen of niet? Alle antwoorden op deze vragen zijn hieronder verder uitgewerkt. Zijn er nog onduidelijkheden, neem vooral contact op met ons zodat wij jullie verder kunnen helpen.

22. Welke foto’s krijgen we?

Wij kiezen de foto’s voor jullie uit van alle mooie momenten van de hele dag. Wij zullen alle foto’s naar jullie toesturen die wij het waard zijn. Op de website staan pakketten, maar als wij meer foto’s mooi vinden, krijgen jullie meer foto’s zonder dat jullie hier een meerprijs voor hoeven te betalen.

23. Hoeveel foto’s leveren jullie aan en op welke manier? Digitaal, per post of komen ze in het trouwalbum?

Het aantal is verschillend. Op de website kunnen jullie de pakketten zien die wij aanbieden. Het aantal foto’s hangt samen met het aantal uren dat wij op jullie bruiloft fotograferen. Dit is slechts een indicatie. Wij leveren alle foto’s aan jullie die wij het waard vinden. Het kan dus zomaar zijn dat jullie meer foto’s ontvangen dan in eerste instantie afgesproken. Deze foto’s krijgen jullie uiteraard zonder meerprijs. Jullie krijgen alle foto’s in de beste kwaliteit digitaal toegestuurd. Ook krijgen jullie een basis 20 x 20 fotoalbum. Dit zit allemaal bij de prijs inbegrepen.

24. Hoelang duurt het voordat we de foto’s zullen ontvangen?

Dit hangt van verschillende factoren af. Bij de pakketten zit standaard een same-day slideshow inbegrepen. Wij bewerken tijdens het eten op de bruiloft de eerste foto’s en laten deze dan gedurende de hele avond aan jullie en aan jullie gasten zien. Zo zien jullie en de gasten tijdens de bruiloft zelf al de eerste foto’s. Voor de gasten is dit altijd heel leuk omdat zij niet precies weten wat er zich de hele ochtend heeft afgespeeld. Vervolgens krijgen jullie binnen twee dagen na de bruiloft een eerste selectie van de foto’s toegestuurd. Zo kunnen jullie de eerste foto’s alvast laten zien aan de familie en aan vrienden. Na ongeveer 4 tot 6 weken (exclusief schoolvakanties) nodigen wij jullie uit om de foto’s bij ons te komen bekijken. Vervolgens krijgen jullie ook de foto’s in hoge kwaliteit toegestuurd.

25. Kan er een trouwalbum gemaakt worden? Welke opties zijn er en wat zijn de kosten daarvan?

Ja zeker. Jullie krijgen bij alle drie de pakketten een 20×20 fotoalbum. Dit zit bij de prijs inbegrepen. Jullie kunnen later ook kiezen voor een upgrade. Jullie krijgen voor een meerprijs een 30cm x 30cm album met extra dikke pagina’s. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om het album te personaliseren en wij maken gebruik van fine-art papier. Wij zullen een ontwerp maken voor een fotoalbum. Deze sturen wij naar jullie toe. Vervolgens kunnen jullie wijzigingen aan ons doorgeven. De kosten hangen dan ook volledig af van de personalisatie die gemaakt is maar als indicatie kosten de luxere albums tussen de 300 en 800 euro.

26. Hoe zit het met copyright? Mogen wij de foto’s onbeperkt en overal online delen? Zijn ze ook beschikbaar voor onze gasten?

Jullie mogen de foto’s onbeperkt en online delen. De foto’s zijn ook beschikbaar voor jullie gasten. Wel vragen wij jullie om onze naam te noemen wanneer jullie de foto’s delen. De foto’s nog eens nabewerken is niet toegestaan.

De kosten

We worden allemaal wel eens verrast door onvoorziene kosten, en eerlijk is eerlijk, we hebben hier allemaal een hekel aan. Gelukkig hebben wij dit allemaal in onze voorwaarden uitgewerkt zodat jullie bij ons geen onvoorziene kosten zullen hebben. Een bruiloft is immers al duur genoeg, toch?

27. Hanteren jullie een uurtarief?

Wij werken niet met uurtarieven. Op onze website vermelden wij drie verschillende pakketprijzen. Mochten jullie ons korter of langer dan deze pakketten willen inhuren, is dit uiteraard mogelijk. Dit bespreken wij graag met jullie tijdens het kennismakingsgesprek.

28. Moeten we rekening houden met een opstartprijs?

Nee, op onze website vermelden wij drie pakketten. Mochten jullie ons korter of langer willen inhuren, is dit uiteraard mogelijk. Wij bespreken graag de mogelijkheden met jullie.

29. Is de offerte inclusief eventuele reiskosten?

Ja, alle reiskosten binnen Nederland zijn in de prijs inbegrepen. Wel zo handig.

30. Zit het eventueel nabewerken van de foto’s in de prijs?

Ja zeker, wij zorgen ervoor dat de foto’s voor jullie nabewerkt worden. Hier hoeven jullie niet nog extra voor te betalen.

31. Moeten wij een aanbetaling doen?

ja, wij vragen jullie zodra jullie voor ons kiezen alvast een aanbetaling van 250 euro te doen. Op deze manier zijn wij er zeker van dat wij op jullie bruiloft mogen fotograferen. Twee weken voor de bruiloft ontvangen jullie de factuur voor de restbetaling. Deze mogen jullie voorafgaand of direct na de bruiloft voldoen.

32. Wat zijn de kosten als we onverhoopt moeten annuleren?

Jullie krijgen van ons allerlei informatie over de boeking, maar ook over de annulering van een boeking. In dit informatiepakketje staat ook duidelijk beschreven hoeveel de kosten zullen zijn bij een annulering. Dit hangt namelijk af van het moment van annuleren. Wanneer jullie ons kort voor de bruiloft annuleren, kunnen wij niet meer op een andere bruiloft fotograferen. Dit is anders wanneer wij dit maanden van te voren weten. Vandaar ook dat de bedragen zullen verschillen.

Het is heel wat informatie om door te lezen zo, maar wij hopen dat jullie iets meer over ons te weten zijn gekomen. Zoals vaker uit deze blog naar voren komt, vinden wij persoonlijk contact echt heel belangrijk. Op die manier leer je elkaar immers het beste kennen. Kom dus vooral eens langs op ons kantoor in Houten zodat wij elkaar in het echt kunnen leren kennen en wij samen kunnen kijken naar de mogelijkheden voor jullie bruiloft.