Veelgestelde vragen

Algemene vragen:
– Leveren jullie elke foto die jullie maken?
– Worden alle foto’s zowel in zwart-wit als in kleur geleverd?
– Doen jullie ook aan videografie?
– Fotograferen jullie alleen in de omgeving van Utrecht?
– Doen jullie ook aan newbornshoots, familieshoots of andere vormen van fotografie?
– Waarom zouden wij een preweddingshoot bij jullie doen?
– Ontwerpen jullie ook bedankkaartjes op de bruiloft zelf?

Vragen over de gang van zaken voorafgaand aan een bruiloft:
– Wij zijn geïnteresseerd in jullie, hoe kunnen wij met jullie in contact komen?
– Wij willen jullie als trouwfotografen boeken, hoe gaat dat in zijn werk?
– Op de website wordt gesproken over een kennismakingsgesprek in Houten, maar wij hebben het erg druk, zijn er andere opties?
– Wij moeten jullie helaas annuleren voor onze bruiloft. Wat nu?
– Onze trouwdatum is veranderd, moeten wij hiervoor betalen?
– Zijn er bijkomende reiskosten?
– Wij trouwen op een doordeweekse dag of buiten het trouwseizoen, krijgen wij korting?
– Wat gebeurt er als één van jullie ziek is?

Vragen over de stijl en kwaliteit van de foto’s:
– Hoe zouden jullie de stijl van fotograferen willen omschrijven?
– Onze trouwlocatie is erg donker, kunnen jullie dan nog wel foto’s maken?
– Kunnen wij onze stijl met betrekking tot de foto’s aan jullie doorgeven?
– Met welke camera’s fotograferen jullie en waarom?
– Fotograferen jullie in JPEG of in RAW?

Vragen over het fotograferen tijdens de bruiloft:
– Voor hoeveel uur fotograferen moeten wij jullie boeken?
– Helpen jullie ons bij het zoeken van de perfecte locatie voor het maken van de foto’s tijdens de fotoshoot?
– Jullie zijn met twee fotografen, lopen jullie elkaar en de gasten niet enorm in de weg?
– Maken jullie tijdens de bruiloft al een backup van jullie foto’s?

Vragen over de gang van zaken na een bruiloft:
– Wanneer kunnen wij de foto’s van de bruiloft verwachten?
– Hoeveel foto’s krijgen wij opgestuurd?
– Kunnen wij bij jullie ook een trouwalbum laten ontwerpen?
– Wanneer kunnen wij het trouwalbum verwachten?
– Hoeveel foto’s staan er in het trouwalbum?
– Kunnen wij ook voor onze familie of vrienden een klein trouwalbum bestellen?
– Op welke grootte kunnen wij zelf onze trouwfoto’s laten afdrukken zonder dat de kwaliteit achteruit gaat?
– Wat gebeurt er met de trouwfoto’s zodra wij deze van jullie ontvangen hebben?

Vragen over de betaling:
– Hebben jullie pakketten waar wij uit kunnen kiezen?
– Wij hebben andere wensen wat pakketten betreft. Is dat mogelijk?
– Moeten wij het hele bedrag in één keer overmaken?
– Zijn jullie in staat om langer te blijven, mochten onderdelen van de bruiloft uitlopen?
– Wat zijn de extra kosten voor een uur extra fotograferen op de bruiloft?

Algemene vragen:

Leveren jullie elke foto die jullie maken?

Wij leveren niet elke foto die wij maken. Wij leveren geen testfoto’s die wij tijdens de shoot gemaakt hebben, geen dubbele foto’s, geen foto’s waar jullie of jullie gasten niet zo mooi opstaan en geen foto’s die geen verhaal vertellen. Het is zo belangrijk om van elk mooi moment van de dag een mooie foto te hebben, dat wij tijdens deze momenten, denk aan het uitwisselen van de ringen, de kus of misschien wel de mooie speech die voor je gehouden wordt, ten minste een geweldige foto hebben. Wanneer wij tijdens deze momenten maar één foto maken, en jullie hebben toevallig je ogen dicht, is de foto naar onze mening niet goed gelukt. Daarom maken wij tijdens zulke momenten meerdere foto’s. Wij kiezen uit al deze foto’s de mooiste en leveren deze. Voorafgaand aan de bruiloft spreken wij met jullie af hoeveel foto’s we ongeveer zullen leveren. Dit is een richtlijn, want als er volgens ons meer foto’s geleverd moeten worden omdat ze zo mooi zijn, zullen we deze natuurlijk leveren!

Worden alle foto’s zowel in zwart-wit als in kleur geleverd?

Wij leveren altijd alle foto’s in kleur! Onze stijl van fotografie kenmerkt zich juist door de mooie kleuren, dus wij vinden het belangrijk dat jullie alle trouwfoto’s in kleur ontvangen. Natuurlijk zijn er foto’s die zich perfect lenen als zwart-wit foto. Deze zullen wij dan voor jullie zwart-wit maken. Jullie krijgen dan zowel de originele versie als de zwart-wit versie van ons.

Doen jullie ook aan videografie? 

Wij hebben ons volledig gespecialiseerd in het maken van foto’s. Bij ons kun je dus geen videograaf boeken. Wanneer jullie bij ons een offerte aanvragen, krijgen jullie een document meegestuurd waarin wij videografen adviseren. Wij hebben eerder met deze videografen samengewerkt en dit als heel prettig ervaren.

Fotograferen jullie alleen in de omgeving van Utrecht?

Wij fotograferen in heel Nederland, maar ook ver daarbuiten. Wanneer jullie willen dat wij jullie bruiloft fotograferen in een ander land, doen wij dit met alle liefde. Samen met jullie willen we kijken naar de mogelijkheden. Wij vinden het heel belangrijk dat wij weten in welke omgeving jullie fotograferen. Hier zullen wij ons voorafgaand aan de bruiloft volledig in verdiepen.

Doen jullie ook newbornshoots, familieshoots, individuele fotoshoots of andere vormen van fotografie?

Wij zijn gespecialiseerd in het fotograferen van bruiloften. Wij vinden het heel belangrijk dat wij langer dan een middagje met jullie omgaan. Voor ons is juist het persoonlijke contact erg belangrijk. Dat is de voornaamste reden waarom wij niet voor alle andere vormen van fotografie gekozen hebben. Voorafgaand aan een bruiloft kun je bij ons wel een preweddingshoot doen. De voordelen hiervan worden onder kopje 6 benoemd. Wel zie je in onze trouwreportages dat wij de omgeving als een belangrijk onderdeel in de foto’s gebruiken, dit komt door onze achtergrond als landschapsfotografen. Dit is de enige andere vorm van fotografie die wij beoefenen.

Waarom zouden wij een preweddingshoot bij jullie doen?

Veel mensen vinden het niet prettig om voor een lens te staan. Zeker niet wanneer een onbekend persoon foto’s van ze maakt. Je staat er dan niet helemaal ontspannen bij. Helaas zie je dit vaak terug op de foto’s. Om dit tegen te kunnen gaan en om alvast wat tips mee te kunnen geven voor de fotoshoot op de bruiloft, raden wij jullie aan om een preweddingshoot bij ons te doen. Jullie hebben dan voorafgaand aan de bruiloft al leuke foto’s van jullie samen, die jullie misschien voor de uitnodigingen- of save the date kaart kunnen gebruiken, maar jullie kunnen dan ook al wennen aan onze manier van fotograferen. Daarbij geven wij jullie tips over bepaalde houdingen die wij aanraden waarbij jullie wel jezelf kunnen zijn. Voor ons is het tijdens de bruiloft gewoon erg belangrijk dat jullie het naar jullie zin hebben en jullie je volledig op jullie gemak voelen.

Ontwerpen jullie ook bedankkaartjes op de bruiloft zelf?

Wij ontwerpen geen bedankkaartjes op de bruiloft zelf. Op de hele bruiloft zijn wij zo druk bezig met het vastleggen van alle belangrijke en mooie momenten, dat wij geen tijd vrij maken om dit tijdens de bruiloft te doen. Wij willen absoluut geen momenten missen gedurende de dag. Wel maken we een same-day slideshow voor jullie gasten zodat ze wel al een indruk krijgen van hoe jullie dag is vastgelegd.

Vragen over de gang van zaken voorafgaand aan een bruiloft:

Wij zijn geïnteresseerd in jullie, hoe kunnen wij met jullie in contact komen?

Op de website is het kopje Neem contact op te vinden. Jullie kunnen hier een berichtje achterlaten, maar jullie kunnen ook altijd een mailtje sturen naar damien [at] tweemetervijf [dot] nl of bellen naar het nummer 030-2072712. Schroom vooral niet om vragen te stellen. Wij zijn er altijd voor jullie. We proberen dan zo snel mogelijk een kennismakingsgesprek met jullie te plannen om jullie plannen te horen voor de grote dag en meer van ons werk te laten zien.

Wij willen jullie als trouwfotografen boeken, hoe gaat dit in zijn werk?

Wanneer jullie na het kennismakingsgesprek nog steeds enthousiast zijn en jullie besloten hebben om ons te boeken, zullen wij jullie vragen om een aanbetaling van 250 euro te doen. Op die manier kunnen wij jullie datum in onze agenda’s zijn en zijn jullie er zeker van dat wij aanwezig zijn bij jullie bruiloft.

Op de website wordt gesproken over een kennismakingsgesprek in Houten, maar wij hebben het erg druk, zijn er andere opties?

Wij vinden het erg belangrijk om jullie te leren kennen en om te praten over jullie wensen en andere belangrijke zaken tijdens een bruiloft. Om deze reden willen wij altijd met jullie in gesprek gaan. Wij zijn in Houten gevestigd dat lekker centraal in Nederland ligt. Daarbij is het mogelijk om ook in de avonduren af te spreken zodat jullie geen vrij hoeven te regelen.
Mocht de locatie voor jullie niet uitkomen, kunnen we altijd nadenken over een online meeting of over een andere locatie.

Wij moeten jullie helaas annuleren voor onze bruiloft. Wat nu?

Jullie krijgen van ons allerlei informatie over de boeking, maar ook over de annulering van een boeking. In dit informatiepakketje staat ook duidelijk beschreven hoeveel de kosten zullen zijn bij een annulering. Dit hangt namelijk af van het moment van annuleren. Wanneer jullie ons kort voor de bruiloft annuleren, kunnen wij niet meer op een andere bruiloft fotograferen. Dit is anders wanneer wij dit maanden van te voren weten. Vandaar ook dat de bedragen zullen verschillen.

Zijn er bijkomende reiskosten?

Binnen de provincie Utrecht zijn reiskosten inclusief, daarbuiten rekenen wij een kilometertoeslag. Mede omdat wij vaak (gedeeltelijk) met twee auto’s rijden ontkomen wij hier helaas niet aan.

Wij trouwen op een doordeweekse dag of buiten het trouwseizoen, krijgen wij korting?

Helaas niet. De kosten zijn in het hele jaar op elke dag hetzelfde. Wij rekenen echt de uren die wij werken en niet het moment in het jaar of in de week waarop wij werken. Er is dus geen sprake van een korting omdat wij net zo goed ons best doen als op een populaire trouwdatum.

Vragen over de stijl en de kwaliteit van de foto’s:

Hoe zouden jullie de stijl van fotograferen willen omschrijven?

Locatie, licht en liefde. Dat zijn de drie kenmerken die onze stijl van fotograferen typeren. Damien is buiten trouwfotograaf ook landschapsfotograaf. Dit zie je terug in de foto’s die wij maken. Wij proberen altijd de omgeving in de foto’s terug te laten komen.
Ook het gebruik van licht is bij het maken van foto’s enorm belangrijk. Wij maken veel gebruik van natuurlijk licht, maar aan het einde van de avond maken wij ook graag een afsluitende foto waarbij wij flitslicht gebruiken. Dit zorgt voor een mooie contrastrijke foto.
Het derde kenmerk is liefde. Tijdens jullie trouwdag draait het niet om ons als fotografen. Wij vinden het belangrijk dat jullie je op jullie gemak voelen en dat de liefde er bij jullie vanaf spat. Al met al doen wij er alles aan om de foto’s tot ware kunstwerken te maken.

Onze trouwlocatie is erg donker, kunnen jullie dan nog wel foto’s maken?

Ja! Wij kunnen in elke situatie fotograferen. Wij hebben in de donkerste zalen gefotografeerd, dus hier hoeven jullie je absoluut niet druk om te maken. Onze lenzen zijn ontzettend lichtsterk en kunnen in redelijk donkere omstandigheden hele mooie foto’s maken. Wanneer het echt te donker wordt, kunnen wij ook  flitsers gebruiken. Dit doen wij ook ’s avonds en tijdens het fotograferen van het feest! Hoe donker de zaal ook is of hoe slecht het weer buiten ook is, wij zijn altijd in staat om mooie foto’s te maken.

Kunnen wij onze stijl met betrekking tot de foto’s aan jullie doorgeven?

Deels. Wij staan volledig achter onze eigen stijl van fotograferen, dus wij blijven altijd binnen onze eigen stijl fotograferen. Uiteraard kunnen jullie voorbeelden van foto’s die jullie op onze website hebben gezien aan ons tonen zodat we hier rekening mee kunnen houden, maar het is voor ons niet mogelijk om een compleet andere manier van fotograferen toe te passen.

Met welke camera’s fotograferen jullie en waarom?

Wij fotograferen allebei met twee camera’s en dit zijn moderne professionele camera’s. In totaal fotograferen wij dus met vier camera’s op jullie bruiloft. Verder hebben we een hele collectie aan lenzen en toebehoren bij ons tijdens jullie trouwdag zodat we in allerlei diverse situaties kunnen fotograferen.

Fotograferen jullie in JPEG of in RAW?

Wij fotograferen altijd in RAW. Er is geen foto die wij in JPEG fotograferen. De voornaamste reden hiervan is, dat wij nu foto’s goed kunnen nabewerken. Het kan zijn dat het licht op de foto net niet mooi uitkomt. Bij RAW is het mogelijk om dit aan te passen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Dit gebeurt wel bij JPEG.  Verder kunnen we dankzij RAW ervoor zorgen dat jullie fotoserie ook echt als een serie uitziet omdat iedere foto de juiste ‘behandeling’ krijgt. Bij JPEG bepaalt de camera dit en kan het per foto dus verschillen. Dit zijn voor ons redenen om voor RAW te kiezen.

Vragen over het fotograferen tijdens de bruiloft:

Voor hoeveel uur fotograferen moeten wij jullie boeken?

Dit hangt volledig van jullie indeling van de dag af. Gemiddeld worden wij voor 12 uur per dag geboekt, maar bruiloften van 16 uur zijn voor ons ook niet vreemd. Wij vinden het heel belangrijk dat er gedurende de hele dag foto’s van jullie gemaakt worden. Het zou toch zonde zijn als de foto’s van het aantrekken van de jurk ontbreken, of dat jullie album geen mooie afsluitende foto bevat. Om dit te kunnen realiseren, komen wij vrijwel altijd op minstens 10 uur fotografie uit.

Helpen jullie ons bij het zoeken van de perfecte locatie voor het maken van de foto’s tijdens de fotoshoot?

Vaak is het zo dat de locatie waar een bruidspaar trouwt, een bepaalde betekenis heeft. Om deze reden willen wij in de eerste instantie niet bepalen waar de foto’s van de fotoshoot gemaakt worden. Zoals hierboven te lezen is, kunnen wij in elke weersomstandigheid en in elke lichtomstandigheid fotograferen. De locatie maakt voor ons dus niet heel veel uit. Wij willen wel heel graag met jullie meedenken over mogelijke locaties om mooie foto’s te maken, wanneer jullie hier behoefte aan hebben. De ervaring leert dat het bruidspaar vaak zelf met de tofste locaties aankomt. Denk daarbij wel aan de tijd die ervoor nodig is om op locatie te komen!

Jullie zijn met twee fotografen, lopen jullie elkaar en de gasten niet enorm in de weg?

Nee, zeker niet! Juist het fotograferen met twee trouwfotografen zorgt voor veel rust. Wij vallen veel minder op doordat wij niet continu lopen, en dit is precies wat wij het liefste willen. De dag draait niet om ons als fotografen maar juist om jullie. Wij moeten onopvallend aanwezig zijn, en dit lukt naar onze overtuiging met twee fotografen veel beter dan met één fotograaf. Aangezien wij altijd met ons tweeën komen zijn wij erg goed op elkaar ingespeeld; wij weten wanneer we bij elkaar in beeld zouden kunnen staan, houden elkaar goed in de gaten en weten van elkaar welke foto’s de ander maakt zodat we geen dubbele foto’s maken.

Maken jullie tijdens de bruiloft al een backup van jullie foto’s?

Ja absoluut! De grootste nachtmerrie zou zijn dat de foto’s zouden verdwijnen. Daarom fotograferen wij allebei met een camera met twee geheugenkaarten. Op die manier heb je altijd al een backup in de camera zitten. Verder maken wij gedurende de dag van alle foto’s een backup. Zodat we er zeker van zijn dat alle foto’s bewaard zijn. Dit is voor ons een van de belangrijkste taken voordat wij van een bruiloft weg gaan.

Wat gebeurt er als één van jullie ziek is?

Wij moeten wel heel erg ziek zijn om niet jullie bruiloft te kunnen fotograferen. Maar voor het geval toch één van ons ziek is: wij zijn lid van een grote groep trouwfotografen en wij staan voor elkaar in bij ziekte e.d. Het is een grote groep en er is daardoor altijd iemand beschikbaar. De afspraken die wij met jullie gemaakt hebben neemt diegene altijd over. Daar hoeven jullie je dus geen zorgen over te maken. Het voordeel van dat wij met 2 fotografen zijn is dat diegene die niet ziek is onze stijl en werkwijze kan garanderen. 

Vragen over de gang van zaken na een bruiloft:

Wanneer kunnen wij de foto’s van de bruiloft verwachten?

Dit hangt van verschillende factoren af. Bij de pakketten zit standaard een same-day slideshow inbegrepen. Wij bewerken tijdens het eten op de bruiloft de eerste foto’s en laten deze dan tijdens de hele avond aan jullie en jullie gasten zien. Zo zien jullie en jullie gasten tijdens de bruiloft zelf al de eerste foto’s. Voor de gasten is dit altijd heel leuk omdat zij niet precies weten wat er zich de hele ochtend heeft afgespeeld. Sowieso krijgen jullie binnen twee dagen na de bruiloft een eerste kleine selectie toegestuurd. Zo kunnen jullie deze eerste foto’s alvast aan familie en vrienden laten zien. Na ongeveer 4 tot 6 weken (exclusief schoolvakanties) nodigen wij jullie uit om de foto’s bij ons te komen bekijken. Vervolgens krijgen jullie de foto’s ook van ons toegestuurd.

Hoeveel foto’s krijgen wij toegestuurd?

Dit is verschillend. Op de website kun jullie de pakketten zien die wij aanbieden en het aantal foto’s hangt samen met het aantal uren dat wij op jullie bruiloft fotograferen. Dit is slechts een indicatie, wij leveren alle foto’s aan jullie die wij het waard vinden en dat kan dus meer zijn dan het aantal dat inbegrepen zit in het pakket. Uiteraard zonder meerkosten!

Kunnen wij bij jullie ook een trouwalbum laten ontwerpen?

Ja. Bij het boeken van een van onze pakketten kunnen jullie kiezen voor een upgrade. Jullie krijgen voor een meerprijs een 30cm x 30cm album met extra dikke pagina’s. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om het album te personaliseren en wij maken gebruik van fine-art papier. Wij zullen een ontwerp maken voor een fotoalbum. Deze sturen wij naar jullie toe. Vervolgens kunnen jullie wijzigingen aan ons doorgeven.

Wanneer kunnen wij het trouwalbum verwachten?

Zodra jullie het eens zijn met het ontwerp van het trouwalbum zorgen wij ervoor dat het trouwalbum besteld wordt. Zodra het trouwalbum besteld wordt, duurt het ongeveer 5 weken voordat het trouwalbum binnen is. Wij nodigen jullie dan uit om het trouwalbum bij ons te komen bekijken.

Hoeveel foto’s staan er in het trouwalbum?

In de eerste plaats vinden wij het heel belangrijk dat de foto’s  een mooie plek in het trouwalbum krijgen. De ervaring leert dat er ongeveer 70 foto’s in het album verwerkt worden. Het komt voor dat wij meer spreads adviseren om het album zo mooi mogelijk uit te laten komen, of dat het bruidspaar vraagt om meer foto’s in het fotoalbum. Voor elke spread die toegevoegd wordt, wordt een meerprijs gerekend.

Kunnen wij ook voor onze familie of vrienden een klein trouwalbum bestellen?

Het komt regelmatig voor dat een bruidspaar een klein trouwalbum bij ons bestelt om deze cadeau te doen aan dierbaren. Dit is dus zeker mogelijk. Wij bespreken deze mogelijkheden graag met jullie. 

Op welke grootte kunnen wij zelf onze trouwfoto’s laten afdrukken zonder dat de kwaliteit achteruit gaat?

Jullie krijgen de foto’s in de hoogste kwaliteit digitaal geleverd. Dat betekent dat jullie daar probleemloos grote afdrukken van kunnen maken. Maar natuurlijk kunnen wij dit ook voor jullie doen, wij werken met een paar professionele drukkers die fantastische afdrukken en wanddecoraties kunnen maken.

Wat gebeurt er met de trouwfoto’s zodra wij deze van jullie ontvangen hebben?

Wij doen er alles aan om jullie trouwfoto’s ten alle tijden te bewaren nadat wij jullie de foto’s hebben toegestuurd. Helaas kunnen wij dit nooit voor de 100 procent garanderen. Daarom adviseren wij direct na het ontvangen van de foto’s dat ook jullie de foto’s goed moeten bewaren. Hoogstwaarschijnlijk kunnen wij jullie de foto’s bij vermissing in de hoogwaardige kwaliteit leveren. Eventueel staat daar een vergoeding tegenover.

Vragen over de betaling:

Hebben jullie pakketten waar wij uit kunnen kiezen?

Ja, op onze website kunnen jullie verschillende pakketten bekijken. Dit zijn slechts voorbeeld pakketten. Tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek maken we graag een voorstel op maat voor jullie. Bij alle pakketten zit in ieder geval een vrijblijvend kennismakingsgesprek, voorbereidingsgesprek, preweddingshoot, twee fotografen tijdens jullie bruiloft, de digitale foto’s, een sneak preview binnen 2 dagen na jullie bruiloft, de première avond van jullie trouwfoto’s in de studio, reiskosten binnen Nederland (met uitzondering van de Waddeneilanden), een lovestory, een basisalbum en de BTW inbegrepen.

Wij hebben andere wensen wat pakketten betreft. Is dit ook mogelijk?

Ja, wij denken graag met jullie mee. De pakketten die op de website genoemd worden, zijn slechts voorbeelden. Neem vooral contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, tijdens dat gesprek maken we graag een voorstel op maat voor jullie.

Moeten wij het hele bedrag in één keer overmaken?

Nee, wij vragen jullie zodra jullie voor ons kiezen alvast een aanbetaling van 250 euro te doen. Op deze manier zijn wij er zeker van dat wij op jullie bruiloft mogen fotograferen. Twee weken voor de bruiloft ontvangen jullie de factuur voor de restbetaling. Deze mogen jullie voorafgaand of direct na de bruiloft voldoen. Kiezen jullie voor een trouwalbum erbij en eventuele afdrukken of een mooie wanddecoratie? Dan betalen jullie na bestelling.

Zijn jullie in staat om langer te blijven, mochten onderdelen van de bruiloft uitlopen?

Zeker! Wij fotograferen slechts 1 bruiloft per dag en hebben dus de hele dag voor jullie bruiloft gereserveerd. Zodoende zijn wij flexibel en willen wij niet de beperking zijn op jullie dag.

Wat zijn de extra kosten voor een uur extra fotograferen op de bruiloft?

Mocht tijdens de bruiloft blijken dat wij langer blijven om te fotograferen zullen wij dit altijd met jullie ceremoniemeesters of met jullie zelf bespreken. Eventuele extra kosten overleggen we dan ook met jullie zodat er later geen vervelende verrassingen zijn.